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Attention: ------------------------, ------------------------- 

 
 
Dear -------------: 

This is in reply to your letter dated June 21, 2013, requesting that the Internal 
Revenue Service “adopt bike share as a qualifier for the Transportation (Commuting) 
Benefits program under the Fringe Benefit Exclusion Rules for transit”. 

Under section 132(a)(5) of the Internal Revenue Code, employers that provide 
their employees with transportation benefits can exclude those benefits from their 
employees' gross incomes if the benefits are “qualified transportation fringes” which are 
defined in section 132(f).   

Under section 132(f)(1)(B), a qualified transportation fringe includes any transit 
pass.  Under section 132(f)(5)(A), a “transit pass” is defined as any pass, token, 
farecard, voucher, or similar item (including an item exchangeable for fare media) that 
entitles a person to transportation on mass transit facilities (emphasis added) whether 
or not publicly owned.  A bike share program is not a mass transit facility.   

Under section 132(f)(1)(D), a qualified transportation fringe includes any qualified 
bicycle commuting reimbursement.  Under section 132(f)(5)(F), a qualified bicycle 
commuting reimbursement means, with respect to any calendar year, any employer 
reimbursement during the 15-month period beginning with the first day of such calendar 
year for reasonable expenses incurred by the employee during such calendar year for 
the purchase of a bicycle and bicycle improvements, repair and storage, if such bicycle 
is regularly used for travel between the employer’s residence and place of employment.  
Expenses incurred in using a bike share program are not expenses for the purchase of 
a bicycle or bicycle improvements, repair or storage. 
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Generally, employers can exclude qualified transportation fringe benefits from an 
employee’s gross income even if they provide those benefits in place of pay.  However, 
qualified bicycle commuting reimbursements cannot be excluded if employers provide 
them in place of pay.  Section 132(f)(4), the provision which permits employees to 
reduce their taxable compensation in order to receive reimbursements for transit 
expenses on a pre-tax basis, does not apply to qualified bicycle commuting 
reimbursements.  Specifically, section 132(f)(4) provides that “no amount shall be 
included in the gross income of an employee solely because the employee may choose 
between any qualified transportation fringe (other than a qualified bicycle commuting 
reimbursement) and compensation that would otherwise be includible in the gross 
income of such employee” (emphasis added).       

 Thus, allowing bike share programs to qualify as a pre-tax benefit under section 
132 would require legislative action by Congress.  Therefore, I have forwarded your 
suggestion to the Office of Tax Policy at the Treasury Department for consideration.  
The Office of the Assistant Secretary of the Treasury for Tax Policy is responsible for 
formulating the tax policies of the Department of Treasury.   

 I hope this information is helpful to you.  This letter has called your attention to 
certain general principles of the law. It is intended for informational purposes only and 
does not constitute a ruling. See Rev. Proc. 2013-1, §2.04, 2013-1 IRB 1 (Jan. 2, 2013).  
If you have any additional questions, please contact -----------------of my office at ----------
-------------. 
 
 

Sincerely, 
 
 
 
Lynne Camillo 
Branch Chief, Employment Tax Branch 2 (Exempt 
Organizations/Employment Tax/Government 
Entities) 
(Tax Exempt & Government Entities) 
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